22-01-2014

zaal 3

Dinsdagmiddag kwam ik met een auto vol dozen en blauw plastic aan bij 'zaal 3'. Die avond was ik de vijfde gast bij 'Verhoeven doet Buurtonderzoek'. Het was een fijne avond.






20-01-2014

verhoeven doet buurtonderzoek

Dinsdagavond 21 januari ben ik te gast  bij
'VERHOEVEN DOET BUURTONDERZOEK' 
in Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20 A, Den Haag.  
Aanvang 20.30 uur toegang € 7,50 
Het thema van de avond is zwerven. Naast mij zijn ook Wilma Marijnissen, Willy Kalf, Alex de Vries en Petra van Heuvel te gast.

Op deze avond komen de volgende zaken aan de orde:
• Mijn mijn gesnuffel in containers
Vanochtend ben ik daarom speciaal naar de nieuwe 'standplaats' van mijn favoriete  containers gegaan en heb daar blauw plastic gescoord (blue monday).
Maar ik verzamel natuurlijk ook graag op andere plekken.




• de workshops
Veel materiaal uit containers gaat mee naar de workshops, een klein deel is voor mijn eigen werk.
 



• blog 
In 2011 startte ikzelf met bloggen maar mijn werk circuleert al veel langer op andermans blogs. In 2007 vond ik mijn werk voor het eerst terug op een Amerikaans blog http://littlesomethings.blogspot.nl/2007_10_01_archive.html 
Daarna ging het snel, via Frankrijk, naar India, China, Rusland enz enz

• Colette
In maart 2009 kreeg een mailtje van Sarah Andelman artistiek directeur van Colette in Parijs. De invulling van de tentoonstelling MeWeCycle was al klaar maar ze wilde mij er nog erg graag bij hebben.




• afvaljuf 
Sinds 2005 geef ik recycle-workshops als Kunstenaar in de Klas en sinds 10-10-10 onder de naam de 'afvaljuf'.

15-01-2014

kortenbos

Omdat het atelierpand van Kunstgreep,Prinsegracht 64, in de wijk Kortenbos staat zijn er een aantal foto's van kunstnaars in hun atelier in het boek 'Kortenbos, een artistieke wijk!' opgenomen. Fotografie en copyright: Tineke van Werven 

04-01-2014

vuurwerkafval

Er is aan het einde van vorig jaar 65 miljoen kilo vuurwerk verkocht. De vraag is: hoeveel afval levert dit op? Vuurwerk bestaat voor een groot deel uit papier/karton, kruit en soms plastic. Een deel van het vuurwerk, het kruit 'verdwijnt' na het knallen. Ik heb geen idee wat de verhouding papier/kruit is. Dat verschilt natuurlijk ook nog per soort vuurwerk.
Op het net kwam ik dit tegen:  Elk jaar blijft er in Nederland ruim 3 miljoen kilo vuurwerkafval in de straten achter. Dit zijn zo'n 300 vuilniswagens!
Wat is er gebeurt met de overige miljoenen kilo's?
De straten zien er gelukkig wel een stuk schoner uit dan woensdagochtend. Toch zal ik de komende weken nog geregeld van de fiets stappen om een 'vergeten' vuurpijlpunt op te rapen.





02-01-2014

de zwerm

In opdracht van architectenbureau de jong gortemaker algra maakte ik een relatie geschenk. Dit nieuwjaarsgeschenk werd verstuurd  aan 100 opdrachtgevers. Bij het relatiegeschenk zit een kaart met een foto van de zwerm en een foto van mij in mijn atelier, beiden gemaakt door jhoeko, mijn vaste fotograaf. Op de kaart ook een tekst geschreven door Henk Heijnen van Kunstuitleen Gouda Regio.

Carolien Adriaansche – nieuw leven uit veelheid

Frietvorkjes, naaimachinelampjes, afwasmiddelflessen, speldenknoppen,kroonsteentjes, schroeven, bouten, doppen van wasmiddelflessen,vleugelmoeren, kousjes, tuitjes, sinaasappelnetjes, samen met nog honderden andere voorwerpjes, onderdelen en verpakkingen. Dit alles in dozen, zakken en los gestapeld in een oud klaslokaal. Een veelheid die geen chaos wordt omdat het op vorm en kleur is gerangschikt. Het is de wereld van kunstenares Carolien Adriaansche.
 
Adriaansche verzamelt. En hoe. Haar kinderen kregen friet op voorwaarde dat ze daarna de vorkjes inleverden; tijdens de vakantie in Frankrijk werden tientallen twee literflessen vloeibaar wasmiddel gekocht van zoveel mogelijk verschillende merken vanwege de gekleurde doppen;  chips en chocolade werden gegeten vanwege de kleurrijke verpakkingen; de naaimachine-winkel om de hoek spaart kapotte lampjes voor haar.

 
Adriaansche heeft een klein legertje van assistenten die spullen verzamelen. Dat doen ze in opdracht, maar ook op eigen initiatief. Uit de veelheid van voorwerpen (afgedankt, weggegooid, gebruikt, rommel) schept Adriaansche een nieuwe ordening. Onderdelen die in hun werkzame leven niets met elkaar te maken hadden, die stammen uit volkomen verschillende werelden, worden door Adriaansche aan elkaar gesmeed tot een nieuw levend geheel. Dat herschikken der elementen is een ambacht op zich. Het wonder voltrekt zich wanneer uit de samenstelling een zelfstandig en onvermijdelijk object wordt geboren. Plotseling worden een onooglijk lampje en een suf frietvorkje een gevleugeld insect. Een insect dat leeft, bezig met landen, of op het punt om weg te vliegen. Een diertje dat zich natuurlijk gedraagt en dat de schoonheid van de natuur in zich heeft. Een diertje dat het verdient om gedetermineerd te worden: het is de soort BzzBulb die voorkomt in zwermen van honderd.

Kunstenaar: Carolien Adriaansche
Titel: ‘BzzBulb’
Oplage: 100 unieke exemplaren
Jaar: 2013




 








01-01-2014

happy new year

Toen ik vanochtend lekker in de frisse wind, tijdens mijn traditionele nieuwjaarswandeling, de vuurwerkpunten van de straat raapte werd mijn vrolijkheid al weer snel overstemd door somberheid. De plastic punten die ik opraap zijn maar een klein deel van de gigantische hoeveelheid vuurwerkafval. Rode straten: dozen, kartonnen kokers, plastic zakken alles wat niet aan de straat was vastgeplakt door de regen of platgereden waaide de straat door en belande in de sloot.
Ik zou het niet erg vinden als er een einde zou komen aan mijn traditionele nieuwjaarswandeling wanneer er geen vuurwerk meer door particulieren mag worden afgestoken. Desondanks, HAPPY NEW YEAR!